Osvježavajuća pita sa limunom

Cooking 20. apr 202016:35 > 16:47
Shuttestock

Pita za koju će se tražiti parče više.

Sastojci:

– 1 prhko tijesto

– 1/2 šolje neslanog putera

– 1 1/2 šolja šećera

– 1 kašika sitno izrendane korice limuna

– 5 velikih jaja

– 1/2 šolje svježeg soka od limuna (otprilike 2 limuna)

– 1 kašika kukuruznog brašna

– malo soli

– 1/2 šolje kokosovog mleka

– 1 šolja neutralne pavlake

– 2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C. Okrugli pleh sa reckavim ivicama obložite prhkim testom i lijepo utisnite, zatim ga stavite u rernu na pet minuta da se tijesto malo zapeče. Ako nemate reckavi može i običan okrugli pleh.

U većoj posudi pomiješajte puter na sobnoj temperaturi, šećer i koricu limuna, pa uz pomoć miksera mutite dok ne postane kremasto nekih 3-5 minuta.

Dodajte jaja, limunov sok, kukuruzno brašno, so, 1/4 šolje kokosovog mlijeka i opet mutite dok se ne sjedini.

Prebacite smjesu u pripremljenu koru za pite. Prekrijte folijom, pa pecite pola sata. Zatim sklonite foliju i pecite još nekih 15 do 20 minuta. Neka se ohladi nekih 20 minuta.

Kad se potpuno ohladi, napravite preliv. Umutite neutralnu pavlaku, šećer u prahu i kokosovo mlijeko što je ostalo. Poslužite pitu sa kašikom preliva po sredini. 

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad