Domaća štrudla sa makom

Cooking 29. apr 202016:51 > 18:23
Shuttestock

Napravite ovu ukusnu poslasticu i probudite uspomene iz djetinjstva.

Sastojci:

Za tijesto:

3 jaja

1/2l mlijeka

1 kašika masti (ili margarina)

20 g kvasca

1 kg brašna

Za fil:

200 g mljevenog maka

1/2 l mlijeka

5 kašika šećera

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.

Kvasac razmutiti u toplom mlijeku, pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko tijesto koje ne bi trebalo da se lijepi za ruke.

Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste. Za to vrijeme mak skuhati u mlijeku (po želji zasladiti).

Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvijati u veknice.

Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umjerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad