Zavodljiva kombinacija i u slanoj i u slatkoj varijanti.
Sastojci:
– 2 paketića kvasca
– 80 g šećera
– 300 ml mlijeka
– 600 g brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 1 kašičica suhih cvijetića lavande
– 3 žumanca
– 1/2 kašičice soli
– 100 g maslaca
Za premazivanje:
– 1 jaje
– susam
Priprema:
Kvasac pomiješajte sa kašičicom šećera i oko 50 ml toplog mlijeka. Ostavite da stoji na toplom mjestu oko pet minuta.
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i suhim cvijetićima lavande.
Dodajte žumance, preostali šećer, so, omekšali maslac, pripremljeni kvasac i sa toplim mlijekom umijesite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela i ostavite na toplom mjestu da udvostruči volumen.
Pripremljeno tijesto razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra, isijecite na trouglove i oblikujte male kiflice.
Premažite ih razmućenim jajetom, pospite susamom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Kiflice možete filovati džemom, a ako želite slane, smanjite količinu šećera i pospite ih rendanim parmezanom.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad