Kiflice sa lavandom

Cooking 10. aug 202015:24 > 15:49
Shutterstock

Zavodljiva kombinacija i u slanoj i u slatkoj varijanti.

Sastojci:   

– 2 paketića kvasca

– 80 g šećera

– 300 ml mlijeka

– 600 g brašna

– 1/2 kesice praška za pecivo

– 1 kašičica suhih cvijetića lavande

– 3 žumanca

– 1/2 kašičice soli

– 100 g maslaca

VEZANE VIJESTI

Za premazivanje:

– 1 jaje

– susam

Priprema: 

Kvasac pomiješajte sa kašičicom šećera i oko 50 ml toplog mlijeka. Ostavite da stoji na toplom mjestu oko pet minuta.

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i suhim cvijetićima lavande.

Dodajte žumance, preostali šećer, so, omekšali maslac, pripremljeni kvasac i sa toplim mlijekom umijesite glatko tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela i ostavite na toplom mjestu da udvostruči volumen.

Pripremljeno tijesto razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra, isijecite na trouglove i oblikujte male kiflice.

Premažite ih razmućenim jajetom, pospite susamom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

Kiflice možete filovati džemom, a ako želite slane, smanjite količinu šećera i pospite ih rendanim parmezanom. 

Prijatno!  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad