Krofne naših baka koje vraćaju u djetinjstvo.
Sastojci:
– 750 g brašna
– 1 dl ulja
– 4 kašike šećera
– 1 jaje
– 1 žumance
– 1/2 l mlijeka
– svjež kvasac
– malo soli
– prah šećer
– kesica vanilin šećera
– ulje za prženje
Priprema:
Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka sa malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.
Umutite jaja sa ostatkom mlijeka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajte brašno i ulje uz stalno miješanje varjačom.
Ostavite tijesto na toplom da dvostruko naraste, pa premijesite, razvucite ga na jedan centimetar debljine i modlom vadite krofne.
Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.
Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.
Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad