Spremite osnovu koju možete da koristite za šest jela.
Sastojci za četvoročlanu porodicu za šest ručkova:
– 1 kg crnog luka
– 1 kg šargarepe
– 2 kg junetine
– 1 kg paprike
– 1 kg paradajza
– lovorov list
– 1 l soka od paradajza
– začini
– so, biber
Priprema:
Isjeckati luk i šargarepu, ne mora da bude mnogo sitno. Isjeckati meso, na kockice. Staviti da se dinsta luk i šargarepa, pa dodati meso.
Zatim dodati so, biber, lovorov list i druge začine koje volite. Dodati još i povrće, papriku i paradajz. Krčkati oko sat i po u zavisnosti od toga kakvo je meso.
Pred sam kraj kuhanja dodati i kuhani paradajz. Ne treba da bude previše rijetko.
Kad je meso gotovo skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
Smjesu podijeliti u 6 posudica i ostaviti da se skroz ohladi. Kad se ohladi staviti u zamrzivač.
Svakog dana vaditi po jednu posudicu i dodavati je u povrće.
Prvi dan: U šerpu staviti osnovu i dodati grašak. Kuhati oko pola sata. Nije potrebno dodavati ništa drugo jer su već svi začini u mesu.
Drugi dan: U osnovu dodate boraniju, kratko kuhati, a potom preliti jajetom i pavlakom i zapeći u rerni.
Treći dan: Nasjeckati glavicu svježeg kupusa i dodati osnovu. Pred kraj kuhanja dodati suhe šlive i kuhati još desetak minuta.
Četvrti dan: Isjeckati krompir na kockice i dodati mu osnovu. Kuhati na tihoj vatri oko pola sata.
Peti dan: Staviti osnovu i dodati gotovo povrće za đuveč, kao i šaku sirovog pirinča. Kuhati oko pola sata.
Šesti dan: Isjeckati povrće za sataraš, luk, papriku, paradajz i staviti da se krčka. Dodati osnovu i za oko pola sata ručak je gotov.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad