
Veoma ukusno jelo za cijelu porodicu.
Sastojci:
- 5 patlidžana
- 500 g mljevenog mesa
- 150 g crnog luka
- 2 čehnja bijelog luka
- 4 svježa paradajza ili pelat
- 1 vezica peršuna
- lovor
- so, biber
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašika suhog biljnog začina
Za bešamel:
- 40 g maslaca
- 30 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 1 kašika parmezana
- 2 jaja
- so, biber
Priprema:
Patlidžane isjecite na kolutove, posolite ih i ostavite da malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom.
Staviite ih u tepsiju koji ste namazali maslinovim uljem i pecite ih u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na maslinovom ulju kratko propržite crni luk, a zatim i mljeveno meso.
Dodajte isjeckan paradajz ili pelat, lovorov list, biber, izgnječen bijeli luk i shve biljne začine.
Dinstajte dolivajući vodu. Kad meso omekša, dodajte isjeckani peršun.
Priprema bešamela:
Na rastopljenom maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte mješajući oko pet minuta. Zatim dodajte so, biber i parmezan.
Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.
U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo složite patlidžan, pa meso i završite slojem patlidžana.
Sve zalijte pripremljenim bešamelom.
Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 20 do 30 minuta.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare