Ukusna pileća čorba za cijelu porodicu.
Sastojci:
– 600 g pilećeg bijelog mesa
– 2 mrkve
– 1/2 korjena peršuna
– 1/3 korjena paškanata
– 100 g celera
– 3 srednja krompira
– 1 list lovora
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica mljevenog bibera
– 2 kašičice suhog biljnog začina
– 2 žumanca
– 2 dl kisele pavlake
– sok od limuna
– 1,5 l vode
Priprema:
Pileće bijelo meso oprati pod mlazom hladne vode, staviti u šerpu sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuha.
Kada voda provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i polovinu količine suhog biljnog začina, biber i list lovora.
Kada meso bude kuhano, isključiti šporet i procijediti tečnost.
Meso i povrće ostaviti da se malo ohladi. Meso isjeckati na kocke, kao i mrkvu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
Procijeđenu tečnost vratiti u šerpu i dodati isjeckano meso i povće. Provjeriti ukus, dodati ostatak suhog biljnog začina i staviti da ključa još par minuta.
U posebnoj zdjeli viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku.
Skinuti šerpu sa šporeta i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razrijeđene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promiješati cijelu količinu čorbe.
Pri serviranju, može se dodati sitno sjeckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti sokom od limuna ili sirćetom.
Prijatno!
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!