Bolji od ajvara? Bliskoistočni namaz od pečenih paprika koji se jede – sa svime

Cooking 06. aug 202411:15 0 komentara
Shutterstock

Muhammara je tradicionalni bliskoistočni namaz od pečenih paprika, oraha i začina, a koji se jede na kruhu i pogačama ili uz povrće. No ovaj namaz toliko je ukusan da se može sljubiti s bilo čime – staviti na tjesteninu, jaja na kajganu, ali i servirati uz mesno pečenje.

Ime muhammara je dobio od arapske riječ ahmar koji znači crven. Za ovaj crveni namaz upotrijebiti možete već pečene paprike iz staklenke koje su dostupne u trgovinama, ali najbolje rezultate dobit ćete ako paprike ispečete sami na otvorenom plameniku.

Važan sastojak ovoga namaza je i melasa od nara i koja mu daje prepoznatljivu slatkoću. Ako na raspolaganju nemate ovaj sastojak zamijeniti ga možete i s nešto meda ili javorova sirupa.

Sastojci:

150 g pečenih paprika
125 g tostiranih oraha
65 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
60 ml svježe iscijeđenog limunova soka
60 g krekera

3 mlada luka
1,5 žlice melase od nara
1,5 žlice mljevene paprike u prahu
1 čajna žličica kumina
½ čajne žličice kajenskog papra

sol po želji

Priprema:

Ispecite paprike: stavite cjeloviti plod na otvoreni plamenik i okrećite ga dok ne koža paprike ne pocrni. Paprike prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite ih tako 10 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da kožu odvojite od ploda. Odvojite crnu kožu od ostatka paprike, očistite i koštice. Očišćenu papriku prebacite u blender zajedno s ostalim sastojcima: tostiranim orasima, krekerima, maslinovim uljem, limunovim sokom, melasom od nara i začinima. Pulsirajte sve dok ne dobijte ravnomjernu glatku smjesu. Poslužite uz kruh i pogače te dodatke po želji. Dobar tek!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!