Poslastica koja se brzo priprema i još brže nestaje sa tanjira.
Sastojci:
– 325 g brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 1 kesica vanilin šećera
– 100 ml ulja
– 250 ml kefira ili jogurta
– 125 g šećera
– 3 jajeta
– oko 15 šljiva
– šećer u prahu
Priprema:
U jednu veću posudu prosijati brašno zajedno sa praškom za pecivo i dodati šećer i sve žicom promiješati.
U drugu, manju posudu staviti jaja, dodati ulje, kefir ili jogurt i vanilin šećer i umutiti sa žicom da se sjedini.
Sve suhe sastojke dodati u mokre i samo žicom izmiješati.
Tepsiju prekriti papirom za pečenje i sipati tijesto.
Oprane šljive prepoloviti, izvaditi koštice i poredati ih preko tijesta, ako hoćete, možete ih gurnuti malo u tijesto, koje je dosta gusto i šljive neće pasti skroz na dno.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok kolač ne dobije rumenu boju.
Kada se kolač ohladi, posuti šećerom u prahu, isjeći i poslužiti.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!