Brzinski, a prefino: Tajlandska supa koja će vas oduševiti okusima

Cooking 19. maj 202322:07 0 komentara
Shutterstock

Tajlandska jsupa od crvene curry paste, piletine i rezanaca savršena je kombinacija slatkih, slanih i osvježavajućih okusa.

Idealna je za kišni dan, ali i za trenutke kada vam se jede nešto fino i zasitno, na kašiku.

Sastojci za curry:

  • 1 pileća prsa
  • 2 kašike maslinova ulja
  • 80 g luka
  • 75 g paprike
  • 60 g mrkve
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 komadić đumbira
  • 1/4 šoljice crvene curry paste
  • 1,3 l pileće juhe ili temeljca od povrća
  • 1 limenka punomasnog kokosovog mlijeka (400 g)
  • 3 kašike ribljeg umaka
  • 120 g rezanaca
  • 1 kašika svježeg soka od limete
  • korijander ili peršin

Priprema curryja:

Kako prenosi Punkufer, nasjeckajte luk, mrkvu i papriku, bijeli luk protisnite i naribajte đumbir tako da dobijete jednu kašiku. Piletinu narežite na ploške. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Popržite piletinu sa svih strana pa je izvadite i u tavu dodajte luk, crvenu papriku i mrkvu. Kuhajte dok ne omekša, oko 5-7 minuta. Umiješajte bijeli luk, đumbir i curry pastu. Kuhajte dok ne zamiriše, oko jednu minutu, često miješajući. Vratite meso u tavu. Dodajte pileću supu, kokosovo mlijeko i riblji umak. Začinite solju i biberom po ukusu. Pustite da smjesa prokuha. Kuhajte nepoklopljeno pet minuta. Umiješajte rezance i pirjajte dok ne omekšaju. Umiješajte sok limete i sjeckani korijandar ili peršin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!