Tajlandska jsupa od crvene curry paste, piletine i rezanaca savršena je kombinacija slatkih, slanih i osvježavajućih okusa.
Idealna je za kišni dan, ali i za trenutke kada vam se jede nešto fino i zasitno, na kašiku.
Sastojci za curry:
- 1 pileća prsa
- 2 kašike maslinova ulja
- 80 g luka
- 75 g paprike
- 60 g mrkve
- 3 češnja bijelog luka
- 1 komadić đumbira
- 1/4 šoljice crvene curry paste
- 1,3 l pileće juhe ili temeljca od povrća
- 1 limenka punomasnog kokosovog mlijeka (400 g)
- 3 kašike ribljeg umaka
- 120 g rezanaca
- 1 kašika svježeg soka od limete
- korijander ili peršin
Priprema curryja:
Kako prenosi Punkufer, nasjeckajte luk, mrkvu i papriku, bijeli luk protisnite i naribajte đumbir tako da dobijete jednu kašiku. Piletinu narežite na ploške. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Popržite piletinu sa svih strana pa je izvadite i u tavu dodajte luk, crvenu papriku i mrkvu. Kuhajte dok ne omekša, oko 5-7 minuta. Umiješajte bijeli luk, đumbir i curry pastu. Kuhajte dok ne zamiriše, oko jednu minutu, često miješajući. Vratite meso u tavu. Dodajte pileću supu, kokosovo mlijeko i riblji umak. Začinite solju i biberom po ukusu. Pustite da smjesa prokuha. Kuhajte nepoklopljeno pet minuta. Umiješajte rezance i pirjajte dok ne omekšaju. Umiješajte sok limete i sjeckani korijandar ili peršin.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!