Desert za koji vam brašno nije potrebno.
Sastojci:
– 230 g crne čokolade
– 6 jaja
– malo soli
– 125 g maslaca
– 400 g kesten pirea
– 2 kašike ruma
Preliv:
– 100 g crne čokolade
– 250 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli umutite snijeg od bjelanjaka.
U drugoj posudi umutite kesten pire i maslac.
U smjesu lagano dodajte polovinu snijega od bjelanjaka, rum i otopljenu čokoladu. Sve izmiksajte i u smjesu dodajte i ostatak snijega od bjelanjaka.
Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, pa sipajte smjesu.
Kolač pecite oko 45 munuta.
Nakon pečenja pustite da se ohladi. Imajte u vidu da ako čačkalicu stavite u sredinu kolača ona ne treba da bude sasvim čista kada je izvadite, jer kolač treba da ostane mekan.
Priprema preliva:
Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte je slatkim vrhnjem, dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanile i mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dok je smjesa još vruća prelijte je preko kolača.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad