Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?
Istučete li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.
Tako ispečen omlet možete napraviti na slano, odnosno začiniti ga solju, biberom i drugim začinima, ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.
Sastojci za omlet:
- 5 bjelanjaka
- 3 žumanjka
- 2 kašike maslaca
- začini po želji
Priprema omleta:
Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite. Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.
Vratite poklopac i pecite još 3 minute. Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjur. Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!