Imate li kod kuće limun, tek vas nekoliko sastojaka dijeli od jednostavnog, a finog deserta koji vuče korijene još iz 14. stoljeća. U to vrijeme Britanci su ga obožavali, a u originalu se radilo o piću od mlijeka i alkoholnog pića poput vina te začina koje se pijuckalo toplo, bilo kao lijek protiv prehlade i nesanice ili poslastica.
Koje stoljeće kasnije posset je postao hladni desert, a alkohol je zamijenio sok citrusa.
Osim toga, u osnovni recept uvuklo se i vrhnje kako bi bio kremastiji. Posljednjih godina posset postao je popularan u britanskim bistroima i pubovima, najčešće poslužen uz biskvit ili jednostavne kekse. Za posset od limuna trebat će vam još vrhnje i šećer, a ako poželite, možete ga obogatiti i drugim namirnicama, poput naribane bijele čokolade, preljeva od karamele, sjeckanih orašastih plodova (poput pistacija) ili piškotama.
Sastojci za posset:
- 450 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- 150 g šećera
- 5 žlica cijeđenog soka od limuna (otprilike 1 srednji limun)
- 2 žlice naribane limunove korice
Priprema posseta:
Vrhnje i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru na srednju i kuhajte tri minute, neprestano miješajući, prilagođavajući vatru po potrebi da smjesa ne zakipi. Maknite s vatre. Umiješajte limunov sok i koricu. Ostavite da se ohladi 10 minuta.
Ponovno promiješajte smjesu i podijelite u šest posudica. Pokrijte svaku posudicu plastičnom folijom i ohladite dok se ne stegne, jedan sat ili preko noći. Kako prenosi Punkufer, pustite da se potpuno stegne prije ukrašavanja. Ukrasite koricom limuna, bobičastim voćem ili mentom.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!