Oglas

Grčka baklava - sočna i ukusna

baklava
Pixabay | Pixabay

Bliži se Bajram, a sa njim dolazi i neizostavni tradicionalni kolač baklava. Postoje različite vrste baklava, načini i pripreme, a danas smo se odlučili za grčku baklavu.

Oglas

Sastojci


- 600gr kora za pitu
- 5 jaja
- 250gr šećera
- 1 solja ulja
- 1 kiselo mlijeko
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil šećer
- 350 gr mljevenih oraha

SIRUP


  • 4 šolje šećera

  • 4 šolje vode


Priprema


1. Kore podijeliti na pola. Jaja umutiti, dodati šećer, ulje, kiselo mlijeko, prašak za pecivo i vanil šećer.Redjati u pleh i kore premazati svaku posebno sa gornjim filom.Kada se potrosi 300 gr kora u sredinu staviti 350 gr oraha pa nastaviti slagati dalje kore. Posljednja kora isto treba da bude namazana. Složenu baklavu isijeći prije nego što se stavi i  peći na srednjoj temperaturi.

2. Sirup: Šećer i vodu kuhati 15 min. Na toplu baklavu preliti hladan sirup.

Prijatno!

Oglas



Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama