Bliži se Bajram, a sa njim dolazi i neizostavni tradicionalni kolač baklava. Postoje različite vrste baklava, načini i pripreme, a danas smo se odlučili za grčku baklavu.
Sastojci
– 600gr kora za pitu
– 5 jaja
– 250gr šećera
– 1 solja ulja
– 1 kiselo mlijeko
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanil šećer
– 350 gr mljevenih oraha
SIRUP
- 4 šolje šećera
- 4 šolje vode
Priprema
1. Kore podijeliti na pola. Jaja umutiti, dodati šećer, ulje, kiselo mlijeko, prašak za pecivo i vanil šećer.Redjati u pleh i kore premazati svaku posebno sa gornjim filom.Kada se potrosi 300 gr kora u sredinu staviti 350 gr oraha pa nastaviti slagati dalje kore. Posljednja kora isto treba da bude namazana. Složenu baklavu isijeći prije nego što se stavi i peći na srednjoj temperaturi.
2. Sirup: Šećer i vodu kuhati 15 min. Na toplu baklavu preliti hladan sirup.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare