
Sarma je klasik koji osvaja nepca, ali da li ste znali da jedan mali trik može potpuno promijeniti njen ukus? Najsočnija sarma nije samo kombinacija mesa i kupusa – tajna leži u kvalitetnim sastojcima i izuzetno polaganom kuhanju.
Oglas
Sastojci (sa dimljenom aromom)
- 1 velika glavica kiselog kupusa (oko 2 kg)
- 600 g mljevene junetine (malo masnije)
- 100 g riže (ne više od 25% količine mesa)
- 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2-3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- 1 jaje
- 100 g suhog mesa (sitno sjeckanog, npr. suho goveđe meso ili goveđa pršuta)
- 2 kašike ulja ili masti za prženje luka
- 2 kašike crvene mljevene paprike (blage i/ili ljute po ukusu)
- So, biber, lovorov list, i malo vegete po ukusu
- 2 kašike brašna i ulje za zapršku
- Voda ili temeljac za kuhanje
Trikovi za savršenu sarmu (Filozofija kuhanja)
Iskusne domaćice kažu da pravi ukus sarme ne dolazi iz lonca, već iz strpljenja. Tri su ključna pravila:
- Polagano kuhanje: Nikad ne žurite; sporim kuhanjem (3–4 sata) meso i kupus dobijaju pun ukus i savršenu mekoću.
- Dimljena aroma: Suho meso daje dubinu i bogatstvo ukusa. U ovom receptu svinjetina je izostavljena, ali aroma je zadržana uz dodatak suhog goveđeg mesa.
- Ostavite da odstoji preko noći: Najsočnija sarma je ona koja je odstajala. Ukusi se savršeno prožmu i obogate.
Priprema korak po korak
- Priprema kupusa: Blanširajte listove kupusa i pažljivo odstranite tvrde peteljke.
- Dinstanje nadjeva: Popržite luk i sjeckano suho meso (ili pancetu/slaninu) dok luk ne postane staklast.
- Smjesa: Pomešajte mljevenu junetinu, rižu, jaje, prženi luk s pančetom, bijeli luk i začine.
- Slaganje: Formirajte sarmice, slažite ih u lonac, dodajući lovorov list i preostalo suho meso (ako ga imate).
- Kuhanje: Prelijte vodom ili temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 3–4 sata. Povremeno protresite lonac.
- Zaprška: Pred kraj pripremite zlatnu zapršku od brašna, crvene paprike i malo tečnosti iz šerpe i dodajte je sarmi.
Bosanska sarma je obrok pun ukusa i domaće topline. Obavezno je ostavite da odstoji preko noći.
Više tema kao što je ova?
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas