Oglas

Jedan trik mijenja sve: Evo kako učiniti sarmu još boljom i ukusnijom za praznike

author
N1 BiH
03. dec. 2025. 13:23
sarma
Facebook

Sarma je klasik koji osvaja nepca, ali da li ste znali da jedan mali trik može potpuno promijeniti njen ukus? Najsočnija sarma nije samo kombinacija mesa i kupusa – tajna leži u kvalitetnim sastojcima i izuzetno polaganom kuhanju.

Oglas

Sastojci (sa dimljenom aromom)

  • 1 velika glavica kiselog kupusa (oko 2 kg)
  • 600 g mljevene junetine (malo masnije)
  • 100 g riže (ne više od 25% količine mesa)
  • 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2-3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
  • 1 jaje
  • 100 g suhog mesa (sitno sjeckanog, npr. suho goveđe meso ili goveđa pršuta)
  • 2 kašike ulja ili masti za prženje luka
  • 2 kašike crvene mljevene paprike (blage i/ili ljute po ukusu)
  • So, biber, lovorov list, i malo vegete po ukusu
  • 2 kašike brašna i ulje za zapršku
  • Voda ili temeljac za kuhanje

Trikovi za savršenu sarmu (Filozofija kuhanja)

Iskusne domaćice kažu da pravi ukus sarme ne dolazi iz lonca, već iz strpljenja. Tri su ključna pravila:

  1. Polagano kuhanje: Nikad ne žurite; sporim kuhanjem (3–4 sata) meso i kupus dobijaju pun ukus i savršenu mekoću.
  2. Dimljena aroma: Suho meso daje dubinu i bogatstvo ukusa. U ovom receptu svinjetina je izostavljena, ali aroma je zadržana uz dodatak suhog goveđeg mesa.
  3. Ostavite da odstoji preko noći: Najsočnija sarma je ona koja je odstajala. Ukusi se savršeno prožmu i obogate.

Priprema korak po korak

  1. Priprema kupusa: Blanširajte listove kupusa i pažljivo odstranite tvrde peteljke.
  2. Dinstanje nadjeva: Popržite luk i sjeckano suho meso (ili pancetu/slaninu) dok luk ne postane staklast.
  3. Smjesa: Pomešajte mljevenu junetinu, rižu, jaje, prženi luk s pančetom, bijeli luk i začine.
  4. Slaganje: Formirajte sarmice, slažite ih u lonac, dodajući lovorov list i preostalo suho meso (ako ga imate).
  5. Kuhanje: Prelijte vodom ili temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 3–4 sata. Povremeno protresite lonac.
  6. Zaprška: Pred kraj pripremite zlatnu zapršku od brašna, crvene paprike i malo tečnosti iz šerpe i dodajte je sarmi.

Bosanska sarma je obrok pun ukusa i domaće topline. Obavezno je ostavite da odstoji preko noći.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama