Argentinski kolač od kukuruznog brašna sa narandžama.
Sastojci:
– 2 jajeta
– 80 ml ulja
– 200 ml slatkog vrhnja
– 1 kašika rendane korice narandže
– 100 g kukuruznog brašna
– 100 g pšeničnog brašna
– 150 g šećera
– 100 g mljevenih badema
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
Sos:
– 2 narandže
– 300 ml vode
– 100 g šećera
Priprema:
Jaja, ulje, slatko vrhnje i koru narandže promiješajte.
Dodajte kukuruzno brašno pomiješano sa pšeničnim brašnom, bademima, šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo.
Smjesu promiješajte i izlijte u tepsiju (32×20) koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Jednu narandžu operite u toploj vodi, isjeciite, dodajte sok druge narandže i vodu.
Sve kuhajte oko 15 minuta, a zatim usitnite u pire, dodajte šećer i još kuhajte dok sos ne dobije željenu gustinu.
Kolač poslužite sa ohlađenim sosom od narandže i svježim voćem (banana,ananas…), kuglom šlaga ili sladoleda.
Prijatno!
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!