Poslastica sa šljivama kojoj cimet daje poseban ukus.
Sastojci:
– 1 šolja brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1/2 šolje šećera ili manje
– 1,5 kašičica cimeta
– prstohvat muškatnog oraščića
– prstohvat soli
– 2 jajeta
– 2/3 šolje mlijeka
– 3,5 kašike maslaca
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 5-6 šljiva
* (mjera – šolja od 2,5 dl)
I još…
– 3 kašike šećera
– 1 kašičica cimeta
Priprema:
Svi sastojci treba da budu sobne temperature.
Brašno, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić prosijati. Umiješati šećer i sol.
Jaja, mlijeko, maslac i ekstrakt vanile izmješati kratko ručno dok se sastojci ne povežu.
U suhe sastojke dodajte pola mokrih, pa izmješajte da nema grudvica ali ne predugo da se ne bi stvorili balončići, zatim dodajte preostale mokre sastojke.
U okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje prebacite tijesto, pa poravnajte.
Na vrh staviti šljive presječene na pola ili na četvrtine, po želji. Nakon što su šljive stavljene posuti mješavinom šećera i cimeta.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni između 30 i 45 minuta. Kada se prohladi, isjeći kolač i poslužiti.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!