Sočno, hrskavo i mirisno pile možete pripremiti bez previše kompliciranja. Bit će vam potrebno tek nekoliko sastojaka, a tajna okusa je u marinadi koja omekšava meso.
Sastojci za pile s limunom:
- 1 pile do 2 kg
- 2 kašike maslinova ulja
- 4 češnja bijelog luka
- 3 limuna
- ½ vezice majčine dušice
- 1 grančica ružmarina
Priprema pileta s limunom:
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i stavite rešetku na sredinu pećnice. Iscijedite dva limuna i protisnite 2 češnja bijelog luka. Pomiješajte ulje, limunov sok, protisnuti češnjak, sol i papar. Piletinu posušite papirnatim kuhinjskim ručnikom pa je natrljajte pripremljenom marinadom.
Pile iznutra začinite solju i biberom pa stavite dva zgnječena češnja bijelog luka, cijeli limun, majčinu dušicu i ružmarin. Po potrebi batke zavežite uzicom. Kako navodi Punkufer, premjestite piletinu u lim za pečenje. Pecite oko 1 sat, ili dok koža ne postane lijepo zlatnosmeđa. Umakom od limuna koji se napravio tokom pečenja u limu prelijte pile pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Izrežite meso i poslužite s umakom.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!