Marinada za pečeno pile: Recept za najsočnije meso koje ste ikad probali

Cooking 27. aug 202314:10 0 komentara
Shutterstock

Sočno, hrskavo i mirisno pile možete pripremiti bez previše kompliciranja. Bit će vam potrebno tek nekoliko sastojaka, a tajna okusa je u marinadi koja omekšava meso.

Sastojci za pile s limunom:

  • 1 pile do 2 kg
  • 2 kašike maslinova ulja
  • 4 češnja bijelog luka
  • 3 limuna
  • ½ vezice majčine dušice
  • 1 grančica ružmarina

Priprema pileta s limunom:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i stavite rešetku na sredinu pećnice. Iscijedite dva limuna i protisnite 2 češnja bijelog luka. Pomiješajte ulje, limunov sok, protisnuti češnjak, sol i papar. Piletinu posušite papirnatim kuhinjskim ručnikom pa je natrljajte pripremljenom marinadom.
Pile iznutra začinite solju i biberom pa stavite dva zgnječena češnja bijelog luka, cijeli limun, majčinu dušicu i ružmarin. Po potrebi batke zavežite uzicom. Kako navodi Punkufer, premjestite piletinu u lim za pečenje. Pecite oko 1 sat, ili dok koža ne postane lijepo zlatnosmeđa. Umakom od limuna koji se napravio tokom pečenja u limu prelijte pile pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Izrežite meso i poslužite s umakom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!