Kremasta poslastica sa mentom.
Sastojci:
– 5 žumanjka
– 100 g šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
– 4 kašike sjeckane sveže mente
– 50 ml likera od mente
– 50 ml svježe iscjeđenog soka od narandže
– 2 kašike limunovog soka
– 800 ml slatkog vrhnja
– 3 šlagfiksa
– 6 listića želatina
Dekoracija:
– listići svježe mente
– rendana bijela čokolada, po želji
Priprema:
Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i zajedno kuhati na pari oko pet minuta.
Nakon toga žumanjcima dodati sjecekanu mentu, liker, sok od narandže i sok od limuna. Kremu i dalje kuhati na pari da se malo zgusne.
Slatko vrhnje pomiješati sa šlagfiksom i izmiksati.
Listiće želatina preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji oko 10 minuta.
Želatin dobro ocijediti od vode, staviti u manju posudu i otopiti na pari. Otopljen želatin dodati kuhanoj kremi sa žumanjcima, lagano izmiješati i malo ohladiti.
Kuhanu kremu kašikom postupno i laganim mješanjem dodati pripremljenom slatkom vrhnju.
Pripremljeni mousse staviti u čaše ili posudice, ohladiti, pa posuti rendanom bijelom čokoladom, po želji i listićima svježe mente.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!