Oglas

Napravite domaći đevrek, mekano tijesto sa maslacem

author
N1 BiH
03. aug. 2025. 13:24
pecivo shutterstock_1796924005-750x500
Shutterstock

Ako volite topla, domaća peciva s maslacem, ovaj recept za devrek će vas oduševiti!

Oglas

Priprema je jednostavna, a rezultat je mekan, slojevit i savršen za posluživanje uz jogurt ili omiljeni namaz.

Sastojci:

200 ml vode

Oglas

100 ml mlijeka

1 kašika šećera

1 kesica suhog kvasca

1 jaje

Oglas

50 ml ulja

1 kašičica soli

500 g brašna (po potrebi)

2 kašike maslaca (za premazivanje)

Oglas

1 žumance + 1 kašika mlijeka (za premazivanje prije pečenja)

Priprema:

Pomiješajte vodu, mlijeko, šećer i kvasac. Dodajte jaje, ulje, so i postepeno brašno. Umijesite mekano tijesto.

Ostavite tijesto da odmori 10 minuta, pa ga premažite s malo ulja i ponovo premijesite.

Oglas

Nakon 20 minuta, tijesto podijelite na 12 loptica. Neka odmore još 5 minuta, prenosi Coolinarika.

Svaku lopticu rastanjite prstima, stavite komadić maslaca i zarolajte u spiralu.

Đevreke slažite na papir za pečenje, premažite umućenim žumancetom s mlijekom.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Oglas

Posluživanje:

Poslužite toplo uz jogurt, čaj ili kao prilog glavnom obroku. Dobar tek!

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama