Oglas

Ne propustite napraviti: Štrudla s orasima mekana kao pamuk

author
N1 BiH
28. aug. 2025. 18:25
Dizajn bez naslova (48)
Štrudla recept

Onaj pravi miris iz bakine kuhinje – štrudla s orasima koja je mekana kao pamuk i toliko ukusna da nestaje u trenu!

Oglas

Mekana i sočna poslastica

Štrudla s orasima je klasik koji nikad ne izlazi iz mode. Mekana, sočna i mirisna, podsjetiće vas na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat savršen – desert kojem niko ne može odoljeti.

Ovdje je recept za duplu mjeru, ali količinu možete prilagoditi svojim potrebama. Imajte na umu – ova štrudla nestaje brže nego što mislite!

Oglas

Potrebni sastojci

Za tijesto:

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 3 jaja
  • 2 dl vode
  • 2 dl mlijeka

Za fil:

  • 500 g mljevenih oraha
  • 5 kašika šećera
  • mlijeko (po potrebi)

Priprema

  1. Kvasac: Pomiješajte mlaku vodu sa kvascem i dvije kašičice šećera. Ostavite da se aktivira.
  2. Smjesa: Umutite jaja varjačom, dodajte preostali šećer, pa sipajte kvasac, toplo mlijeko, ulje i prašak za pecivo.
  3. Tijesto: Postepeno dodajte brašno i zamijesite meko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da naraste.
  4. Fil: U šerpi pomiješajte mljevene orahe, šećer i mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok orasi ne omekšaju i smjesa ne postane kompaktna.
  5. Formiranje: Naraslo tijesto podijelite na dva dijela, rastanjite i premažite filom. Uvijte u štrudle i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Pečenje: Pecite na 180–200 °C dok ne dobiju lijepu zlatno-braon boju.

Savjet plus

Za još intenzivniji miris, u fil možete dodati malo cimeta ili vanilin šećera.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama