
Onaj pravi miris iz bakine kuhinje – štrudla s orasima koja je mekana kao pamuk i toliko ukusna da nestaje u trenu!
Oglas
Mekana i sočna poslastica
Štrudla s orasima je klasik koji nikad ne izlazi iz mode. Mekana, sočna i mirisna, podsjetiće vas na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat savršen – desert kojem niko ne može odoljeti.
Ovdje je recept za duplu mjeru, ali količinu možete prilagoditi svojim potrebama. Imajte na umu – ova štrudla nestaje brže nego što mislite!
Oglas
Potrebni sastojci
Za tijesto:
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 6 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 3 jaja
- 2 dl vode
- 2 dl mlijeka
Za fil:
- 500 g mljevenih oraha
- 5 kašika šećera
- mlijeko (po potrebi)
Priprema
- Kvasac: Pomiješajte mlaku vodu sa kvascem i dvije kašičice šećera. Ostavite da se aktivira.
- Smjesa: Umutite jaja varjačom, dodajte preostali šećer, pa sipajte kvasac, toplo mlijeko, ulje i prašak za pecivo.
- Tijesto: Postepeno dodajte brašno i zamijesite meko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da naraste.
- Fil: U šerpi pomiješajte mljevene orahe, šećer i mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok orasi ne omekšaju i smjesa ne postane kompaktna.
- Formiranje: Naraslo tijesto podijelite na dva dijela, rastanjite i premažite filom. Uvijte u štrudle i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
- Pečenje: Pecite na 180–200 °C dok ne dobiju lijepu zlatno-braon boju.
Savjet plus
Za još intenzivniji miris, u fil možete dodati malo cimeta ili vanilin šećera.
Više tema kao što je ova?
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas