Oglas

Ne trebaju vam krušne mrvice: Toskanski recept za najfiniju pohovanu piletinu

author
Punkufer.hr
20. feb. 2025. 22:45
>
19:33
piletina
Foto:Shutterstock | Foto:Shutterstock

Hrskavu piletinu možete ispeći i bez krušnih mrvica. U talijanskoj regiji Toskani pohana pečena piletina naziva se pollo fritto ala Toscana, a priprema se tek s jajima, brašnom i uljem.

Oglas

Domaćice same trančiraju pile, a za pohanje upotrijebe najsočnije dijelove mesa – najčešće zabatak. Da bi dobili hrskavu koricu na piletini važno ju je ispeći u dubokom ulju. Najbolje je upotrijebiti ulje s visokom točkom dimljenja ili gorenja.

Organski uzgojena piletina ima mnoštvo okusa i ne treba mnogo začina. Nekada se u Italiji začinjavala svega s nešto soli i papra, te servirala s komadićem svježeg limuna.

Ako u meso želite dodati dodatnu dubinu slasticu, poželjno ju je prethodno marinirati. Mi vam donosimo recept upravo za takvu verziju pohanog pilećeg mesa, a koje je marinirano s mediteranskim biljem.

Toskanska pohana piletina - sastojci:


  • 500 g otkoštenog pilećeg mesa po želji

  • 3 jaja

  • 2-3 žlice brašna

  • 2-3 češnja češnjaka

  • 2 grančice ružmarina

  • 1 organski uzgojeni limun

  • sol i papar po želji

  • listovi kadulje po želji

  • biljno ulje za prženje


Toskanska pohana piletina - priprema:

Piletinu posolite i popaprite. Dodajte malo ulja, nasjeckani češnjak, ružmarin i listove kadulje. Operite limun, narežite ga na kriške i njima prekrijte piletinu. Stavite sve zajedno u hladnjak da se marinira barem dva sata, a idealno bi bilo preko noći.

Kada ste spremni ispeći meso – pomiješajte jaja i brašno. Ako je smjesa pregusta možete dodati malo vode ili mlijeka. Posolite i poparite smjesu po želji, pa uronite pripremljenu mariniranu piletinu u nju. Pustite da piletina bude u smjesi oko 10 minuta.

Zagrijte ulje na štednjaku u dubljoj tavi ili u loncu. Ulje bi trebalo dosezati temperaturu od 180 Celzijevih stupnjeva prije nego što u njega uronite meso.

Pecite piletinu u dubokom ulju oko 10 do 20 minuta dok se termički ne obradi do kraja i ne dobije lijepu hrskavu zlatno-žutu koricu. Vrijeme pečenja ovisi o debljini i veličini komada piletine. Ako niste sigurni je li piletina pečena provjerite kuhinjskim termometrom – temperatura u najdebljem dijelu trebala bi dosezati oko 73 Celzijeva stupnja.
Stavite pečenu piletinu na papir za upijanje masnoće, a potom je poslužite s prilogom po želji. Prijatno!

Oglas




╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje




╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama