
Viršle (hrenovke), omiljeni delikates, često se nađu na trpezi zbog brze pripreme. Iako zdravstveni stručnjaci ne preporučuju njihovu čestu konzumaciju, njihova popularnost je neosporna.
Oglas
Priprema je obično jednostavna, ali koliko dugo ih treba kuhati? To je pitanje koje muči mnoge. Na pakovanjima često piše preporučeno vrijeme, ali šta ako ste bacili pakovanje ili nema uputstva?
Ispostavlja se da većina nas to radi pogrešno, jer gledamo na sat. Postoji jedan jednostavan trik koji će vam otkriti kada su viršle savršeno gotove.
Prvi korak: Uvijek skinite omotač!
Prije svega, stručnjaci i iskusne domaćice savjetuju da uvijek skinete plastični omotač (crijevo) sa viršli prije kuhanja. To nije samo bolje za zdravlje (da plastika ne bi ispuštala hemikalije u vrelu vodu), već i sprječava da se viršle lijepe jedna za drugu tokom kuhanja.
Trik nije u vremenu, već u izgledu
Mjerite vrijeme kuhanja tek od trenutka kada voda u kojoj kuhate viršle proključa.
Ali, najvažnija stvar je – zaboravite na sat. Neke viršle će biti gotove za 3-4 minute, dok će drugima (posebno ako su deblje ili smrznute) trebati i do 10 minuta.
Ključni trik je da ih kuhate samo dok ne NABUBRE. Tek kada viršla vidno nabubri (poveća volumen), ona je spremna za serviranje. To je znak da je toplota prodrla do sredine i da je savršeno kuhana.
Nakon što ih izvadite iz vrele vode, one mogu malo splasnuti, ali ne brinite, to je normalno. Sada, uz ovaj jednostavan test "bubrenja", možete biti sigurni da su vaše viršle savršeno skuhane, mekane i pune ukusa.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas