Kad u ljeti mislimo na voće, mislimo na jedno: svježe bobice! Svejedno je li riječ o jagodama, malinama, ribizu, kupinama – sve nam pružaju savršeno osvježenje u toplim ljetnim danima.
Za slatke kolače najbolji je ribiz. Zbog svog kiselkastog okusa izvrstan su dodatak desertima. Kako prenose 24 sata, u kombinaciji sa svježim mascarpone sirom i podlogom od kokosa, ova torta garantirano je favorit uz poslijepodnevnu kafu.
Sastojci:
Za biskvit:
- 25 g maslaca
- 225 g keksa s kokosom
- 5 g ribanog kokosa (brašno od kokosa)
Za kremu:
- 300 g ribiza
- 125 g šećera
- 2 pakiranja učvršćivača za šlag
- 500 g mascarpone sira
- 500 g svježeg sira
- 125 g vrhnja za šlag
Priprema:
1. Rastopi maslac u lončiću te ostavi da se ohladi. Za to vrijeme fino razmrvi dvopek te pomiješaj s kokosovim brašnom i rastopljenim maslacem.
2. Stavi smjesu u kalup za tortu promjera 26 cm te utisni da dobiješ kompaktnu podlogu za kolač. Stavi na 30 minuta u frižider da se stisne.
3. Operi ribiz, nekoliko komada ostavi po strani, a preostale bobice očisti.
4. Pomiješti šećer i učvršćivač za šlag.
5. Pomiješati mascarpone i svježi sir. Polako umiješati ribiz. Potom stuci vrhnje u šlag te također umiješati.
6. Stavi gotovu kremu na biskvit te zagladi. Staviti potom na dva do tri sata u frižider.
7. Izvaditi tortu iz prstena te ukrasiti ribizom.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!