Oglas

Neodoljivo mekane piroške sa sirom, savršene za večeru

author
N1 BiH
16. sep. 2025. 18:50
kako napraviti piroske sa sirom
Coolinarka

Od nekoliko osnovnih sastojaka možete pripremiti mekane piroške koje se doslovno tope u ustima. Ovaj recept idealan je za večeru uz čašu jogurta ili svježi paradajz.

Oglas

Bilo da želite obradovati obitelj ili poslužiti nešto domaće i ukusno gostima, ove piroške će vas osvojiti – brze su, povoljne i uspijevaju baš svakome!

Sastojci:

Za tijesto:

Oglas

  • 400 ml mlake vode
  • 1 čajna žličica šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • 8 g suhog kvasca
  • 1–2 žlice ulja
  • 550 g brašna

Za nadjev:

  • kiselo vrhnje
  • feta sir

Priprema:

  1. U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer. Promiješajte.
  2. Dodajte brašno i sol pa umijesite mekano tijesto.
  3. Tijesto lagano nauljite, stavite u posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da naraste (oko 20 minuta).
  4. Kada naraste, tijesto podijelite na 12 loptica.
  5. U zdjeli pomiješajte izmrvljen feta sir i kiselo vrhnje.
  6. Uzmite jednu lopticu, razvaljajte je što tanje rukama (možete ih malo nauljiti), pa nadjenite smjesom.
  7. Preklopite ivice i urolajte kao pirošku.
  8. Pržite u vrelom ulju dok ne poprime zlatno-smeđu boju sa svih strana.

Poslužite uz:

  • čašu jogurta
  • narezani svježi paradajz
  • kiselo vrhnje ili domaći ajvar

Savjet plus: Piroške možete puniti i drugim sastojcima – šunkom, sirom, gljivama, pa čak i piletinom – ovisno o ukusu!

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama