Oglas

Superhrana

Obavezno dodajte ovaj sastojak u kiseli kupus - zaista će imati bolji ukus

author
N1 BiH
10. okt. 2025. 16:27
Screenshot 2025-10-10 162544
Profimedia

Kiseli kupus ima veoma posebno mjesto u našoj tradiciji. Ne možemo zamisliti zimu bez njega.

Oglas

Osim što je neizostavan dio svečane i praznične trpeze, kada se pripremi u obliku sarme, kiseli kupus je i prirodni izvor vrijednih vitamina i minerala koji jačaju organizam tokom hladnih mjeseci.

S razlogom se naziva superhranom, jer je bogata vitaminima, posebno vitaminom C. Osim toga, sadrži vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E, kao i brojne minerale poput kalcija, fosfora, kalija, magnezija i željeza.

Redovna konzumacija doprinosi jačem imunološkom sistemu, poboljšava probavu i pomaže tijelu u borbi protiv zimskih infekcija, prenosi Govorise.

Oglas

Trikovi za bolji ukus kiselog kupusa

Ako kiselite kupus kod kuće, korisno je znati nekoliko jednostavnih trikova koji mogu poboljšati okus i spriječiti kvarenje.

Hren je pravi saveznik u ovom procesu – ubrzava fermentaciju, sprječava kvarenje i dodaje osvježavajuću notu kupusu.

Ako želite da vaš kiseli kupus dobije lijepu zlatno-žutu boju, dodajte šaku kukuruza u bačvu. Ljubitelji ljutog mogu dodati i ljute papričice, dok lovorov list daje ugodnu aromatičnu notu.

Oglas

Praktični savjet

U bačvu možete dodati i vreće sjeckanog, slanog kupusa. Vreće treba probušiti kako bi salamurska tekućina mogla cirkulirati. Zatim ih gurnite između glavica kupusa kako biste popunili praznine.

Na ovaj način, iz iste bačve dobijate i cijele glavice i ukusan isjeckani kupus - savršen prilog za zimska jela.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama