Jeste li čuli za jelo pod zanimljivim nazivom "imam se onesvjestio"? U nastavku vam donosimo recept za ova jelo.
Jelo Imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvješćeni imam potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i bijelim lukom. Poslužila je ovo jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo, da je pao u nesvjest od oduševljenja.
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 1 glavica crnog luka
- 3 čehne bijelog luka
- 50 g izrendane mrkve
- 50 g riže
- 2 zrela paradajza
- 2 kašike gustog soka od paradajza
- 5 kašika maslinovog ulja
- biber, so
- peršun po želji
Priprema:
Patlidžan iseći po dužini, izdubiti sredinu i posoliti. Na maslinovom ulju propržite beli i crni luk sitno isjeckan, pa dodati povrće, sok od paradajza i kuhana riža i sitno isjeckan peršun. Stavite u pleh patlidžan, punite smjesom koju ste pripremili. Nalijte malo vode i pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.
Ukoliko niste još uvijek odlučili šta spremiti za večerašnji iftar, možda je ovo odlična ideja.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!