Zapečene, punjene i pikantne palačinke.
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 dl vode
- 180 gr brašna
- 1 glavica crnog luka
- 400 gr mljevene junetine
- pola crvene i pola zelene paprike
- 2 čehne bijelog luka
- 20 gr kačkavalja
- 1 kašičica mljevene paprike
- 1 dl ulja
- mješavina začina
Priprema:
U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, brašno i vodu, dodati so i dobro izmješati kako bi se dobila kompaktna masa.
Od te mase ispeći osam palačinki. Crni i bijeli luk, papriku sitno iseckati i propržiti na malo ulja. Dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dodavanje vode sve dok meso ne omekša.
Na kraju dinstanja dodati crvenu papriku i začine po ukusu. Na svaku palačinku nanijeti po kašiku mesnog fila, posuti sa malo kačkavalja, pa urolati.
U podmazani pleh poredati po 4 palačinke i preliti ih polovinom pripremljenog preliva. Odozgo poslagati ostale palačinke i preliti ih ostatkom preliva. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene oko 30 minuta.
Preliv:
- 80 g margarina
- 2 kašike brašna
- 3 dl mlijeka
- 20 gr parmezana
- 1 jaje
Priprema:
Otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Kako navodi N1 Srbija, sipati mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina (gušće nego tijesto za palačinke). U prohlađen sos dodati umućeno jaje i parmezan i sve to dobro promiješati i njime preliti palačinke. Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!