Svježe mahune pirjaju se s lukom i obiljem sočnih rajčica na domaćem maslinovom ulju sve dok se ne dobije bogat prilog koji se topi u ustima.
Turske mahune ili zeytinyağlı taze fasulye popularno je vegetarijansko jelo u ovoj višemilijunskoj državi na dva kontinenta.
Ono slavi raskoš ljetnih namirnica – svježe mahune pirjaju se s lukom i obiljem sočnih rajčica na domaćem maslinovom ulju sve dok se ne dobije bogat prilog koji se topi u ustima.
Turske mahune možete poslužiti kao dio mezze, ali i kao prilog uz glavno jelo. Odlično se slažu s umacima na bazi jogurta i začinskog bilja, piše Punkufer.
Sastojci:
500 g svježih očišćenih mahuna
65 ml domaćeg maslinovog ulja
2 rajčice
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 limun
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica bijelog šećera
sol i papar po želji
svježi peršin
Priprema:
Zagrijte ulje u loncu ili većoj tavi, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i koncentrat rajčice. Dobro promiješajte sve i pirjajte još oko pola minute.
Dodajte nasjeckane rajčice i zelene mahune.
Začinite sa solju, paprom i šećerom. Sve dobro promiješajte.
Poklopite tavu / lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok mahune ne omekšaju i termički se ne obradi do kraja.
Pri kraju kuhanja dodajte nasjeckani peršin i pokapajte s malo limunova soka. Dobar tek!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!