Mekano pecivo sa parmezanom.
Sastojci:
– 14 g suvog kvasca
– 120 ml tople vode
– 240 ml toplog mlijeka
– 40 g rendanog parmezana
– 75 g otopljenog maslaca
– 3 kašike šećera
– 1 kašičica soli
– 120 g kukuruznog brašna
– 2 jaja
– 500 g brašna
Preliv:
– 60 g otopljenog maslaca
– 20 g sitno rendanog parmezana
Priprema:
U dublju i veću posudu staviti suvi kvasac i dodati vodu. Rastopiti kvasac u vodi. Dodati mlijeko, parmezan, puter, šećer, so, kukuruzno brašno i jaja.
Dobro umutiti sastojke i dodavati postepeno brašno i formirati tijesto koje se odvaja od posude.
Prebaciti tijesto na radnu površinu i mijesiti oko 10 minuta dok testo ne postane elastično.
Vratiti u namašćenu posudu, nauljiti tijesto i ostaviti da narasta oko sat vremena na toplom mjestu.
Kad je tijesto gotovo, prebaciti na radnu površinu i napraviti 24 jednake kuglice, malo razvaljati i uvaljati ih u otopljeni maslac i parmezan.
Ređati ih na nauljeni i pobrašnjeni pleh, prekriti krpom i pustiti da odmaraju oko pola sata.
Peći ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumene. Izvaditi ih iz rerne i pustiti da se ohlade.
Prijatno!
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!