Lagana pasta čije porijeklo vodi sa Amalfi obale.
Sastojci:
(za 2 osobe)
– 1 organski limun
– malo parmezana
– 1-2 kašike putera
– 250 g špageta
– so
Priprema:
Narendati parmezan i koru limuna, ali samo žuti dio, pa iscijediti limun u čašu.
Staviti pastu da se kuha u ključalu slanu vodu i kuhati prema uputstvu sa pakovanja.
Malo prije nego što špagete budu gotove, zagrijati tavu nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi, pa dodati jednu do dvije kašike putera i narendanu koru limuna.
Ostaviti na šporetu kratko, nekoliko trenutaka, samo dok se puter ne otopi, pa ugasiti ringlu. Dodati jednu kutljaču vode u kojoj se kuhala pasta.
Kad pasta bude „al dente“, izvaditi je i staviti je u tavu (ne bacati vodu u kojoj se kuhala), pa sve dobro promiješati.
Zatim dodati sok od limuna, pa opet miješati. Dodati i parmezan, pa miješati.
U to dodati još malo vode od paste, pa opet miješati. Za ovo jelo, sos čini parmezan koji se sjedinjuje sa vodom od kuhanja i sokom od limuna, prilikom miješanja.
Potrebno je da dodajete onoliko vode koliko dodajete parmezana. Možete ovo ponavljati i više puta dok ne dobijete željenu gustinu sosa.
Treba imati na umu da se hlađenjem sos brzo zgušnjava, tako da završite sa teksturom sosa koja vam se čini previše rijetkom.
Poslužiti toplo, posuto parmezanom.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!