Oglas

Pečeni kesteni biće mekani i jednostavni za guljenje uz jedan trik

author
N1 Info
21. okt. 2025. 09:36
chestnuts-1783878_1280
Pixabay

Miris prženih kestena neizostavan je dio jeseni. Iako priprema djeluje jednostavno, pravi izazov nastaje kada pokušate da ih ispržite, odnosno ispečete, kod kuće i često ispadnu pretvrdi, presuhi ili se ljuska teško skida.

Oglas

Zagrijte rernu na 200 °C. Kestene poredajte na pleh obložen papirom za pečenje tako da je zasječeni dio okrenut nagore. Pecite ih 20 do 30 minuta, u zavisnosti od veličine. Tokom pečenja povremeno protresite pleh kako bi se ravnomjerno ispekli, piše Nova.rs.

Ako imate posebni tiganj s rupicama, stavite ga na srednje jaku vatru i pecite kestene 15 do 20 minuta, uz često protresanje. Posljednjih nekoliko minuta možete ih prekriti kuhinjskom krpom, kako bi se dodatno naparili i lakše ljuštili.

Kestene možete peći i na žaru, a potrebno je oko 10 do 15 minuta, uz redovno okretanje da se ne prepeku s jedne strane.

Oglas

Najbolje je da ih odmah nakon pečenja umotate u kuhinjsku krpu i ostavite tako 5 do 10 minuta. Para koja se zadrži unutra pomoći će da se kora lakše skine. Kestene ljuštite dok su još topli, jer se hlađenjem ljuska ponovo stvrdne.

Pečene kestene možete čuvati u frižideru jedan do dva dana. Prije posluživanja ih kratko zagrijte u rerni ili mikrotalasnoj da ponovo budu mekani i mirisni.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama