Ljubitelji egzotike i neobičnih kombinacija obožavaće ovo omiljeno jelo kineske kuhinje.
Sastojci:
(za 2 osobe)
– 250 g pilećih fileta
– 100 g poriluka
– 100 g očišćenog, neprženog kikirikija
– 1 kašika nasjeckane ljute papričice
– 100 ml ulja
– 2 kašike gustina
– 50 ml soja sosa
– 2 čehnja bijelog luka
– 1 kašičica đumbira
– 100 ml vode
– 50 ml bijelog vina
– 1 kašičica suhog biljnog začina
Priprema:
Pileće filete operite, osušite, narežite na kockice i pospite 1 kašikom gustina.
Poriluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a zatim nasjeckajte bijeli luk.
Na zagrijanom ulju kratko prepecite kikiriki, pa ga izvadite i stavite na tanjir.
Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta, pa je takođe izvadite i stavite na tanjir. Na istoj masnoći prepecite ljutu papričicu i poriluk.
Piletinu i kikiriki vratite u tavu i sve dobro pomiješajte sa prazilukom.
Razmutite sa malo vode preostalu količinu gustina, dakle jednu kašiku, dodajte bijeli luk, soja sos, đumbir, vino i suhi biljni začin.
Ovom mješavinom zalijte prepečenu piletinu i sve još kratko prokuhajte.
Piletinu sa kikirikijem poslužite sa kuhanom rižom.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!