Oglas

Poput kolača: Recept za prefine krafne koje mirišu na jesen

author
Punkufer.hr
29. okt. 2023. 12:51
krofne
Shutterstock | Shutterstock

Jesen u Americi miriše na donute s jabukama, krofne s rupom u čiju se smjesu stavlja nefiltrirani sok od jabuka – cider. Mirisne, s puno okusa i teksturom poput kolača, američke krofne sa ciderom se ne peku u vrućem ulju, nego u šporetu.

Oglas

Za pripremu se koriste kalupi za donute, ali ponekad ih zamijene i oni za muffine. I dok je izvan Amerike cider sinonim za pjenušavo alkoholno piće, cider koji se koristi za američke krofne ne sadrži alkohol, a niti mjehuriće. Mutni, nefltrirani sok od jabuka ponekad se i prokuhava kako bi se reducirao jer tako krafne imaju raskošniji okus - odlučite li se na tu varijantu možete smanjiti količinu šećera kako ne bi bile previše slatke.

Sastojci za cider donute:


  • 225 g brašna

  • 1 i ¼ kašikica praška za pecivo

  • ¾ kašikice soli

  • 2 kapikice cimeta

  • ½ kašikice muškatnog oraščića

  • 225 g maslaca

  • 165 g svijetlo smeđeg šećera

  • 150 g šećera

  • 2 velika jaja

  • 1 kašikica ekstrakta vanilije

  • 120 ml jabučnog cidera (bezalkoholni, negazirani)


Piprema cider donuta:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzija. Lagano namastite 2 kalupa za po 6 donuta (ako nemate kalup za donute možete iskoristiti i kalup za muffine za 12 komada). U zdjelu srednje veličine prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, 1 žličicu cimeta i muškatni oraščić te promiješajte da se sve sjedini. Stavite na stranu. U zdjeli za mikser (s lopaticom) miješajte 140 grama maslaca, smeđi šećer i 50 g šećera na srednjoj brzini dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu, 3 do 4 minute. Dodajte jaja (jedno po jedno) i miješajte dok se dobro ne sjedine nakon svakog dodavanja, stružući zdjelu prema potrebi. Umiješajte i ekstrakt vanilije. Dodajte mješavinu s brašnom i miješajte na maloj brzini dok se ne sjedini sa smjesom. Dok mikser radi, dodajte jabukovaču u laganom, ravnomjernom mlazu miješajući da se sjedini. Pripremljene kalupe za donute napunite smjesom do otprilike dvije trećine. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 12 do 15 minuta. Okrenite kalupe na pola pečenja. Ako radite muffine, ravnomjerno podijelite tijesto između pripremljenih kalupa i pecite 15 do 20 minuta, okrećući ih na polovici pečenja.

Pomiješajte preostalih 100 grama g šećera i 1 kašikicu cimeta. U posebnoj zdjelici otopite preostalih 6 kašika maslaca u mikrovalnoj. Pustite krafne da hlade 5 minuta nakon pečenja, zatim ih izvadite iz kalupa, premažite otopljenim maslacem i uvaljajte ih u cimet sa šećerom dok su još tople. Poslužite odmah ili ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Oglas








Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad












Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad










Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad








Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad






Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad




Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama