Oglas

Poslastica sa makom

author
Coolinarika
19. maj. 2021. 16:53
>
16:53
shutterstock_1737909257-750x440
Shutterstock | Shutterstock

Zanimljiv desert punjen makom.

Oglas

Sastojci:

– 170 g maslaca
– 300 g glatkog brašna
– 100 g šećera
– 1 jaje

Nadjev od maka:

– 125 g mljevenog maka
– 1 kašika šećera
– 50 ml mlijeka
– nekoliko kapi arome ruma
– šećer u prahu za valjanje

Priprema:

Nadjev od maka
Pripremite nadjev od maka tako što ćete sve sastojke (mak, šećer i aromu ruma) preliti vrućim mlijekom i dobro izmješati.

Nemojte dodavati više mlijeka iako mislite da treba, samo dobro izmješajte. Ostavite da se nadjev hladi dok pripremate tijesto.

Tijesto
Brašno i šećer promješajte u posudi, pa dodajte hladan maslac narezan na kockice i jaje. Zamjesite glatko tijesto.

Zamotajte ga u providnu foliju i staviti u frižider na 30 do 60 minuta.

Rernu zagrijte na 180 stepeni, a veliku plitku tepsiju od rerne obložite papirom za pečenje.

Tijesto podelite na 25 kuglica veličine oraha. Svaku kuglicu malo istanjite i u sredinu svake stavite kašičicu hladnog nadjeva od maka.

Zatvorite i formirajte pravilne kuglice, pa ih stavite na pripremljen pleh, pazeći na razmak jer će se tokom pečenja raširiti.

Pecite oko 10 minuta.

Ohladite ih na rešetki, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama