Posni kroasani

Cooking 17. dec 202116:24 0 komentara
Shutterstock

Posni kroasani, prazni ili sa filom, jednako su dobri.

Sastojci:

Testo:

– 500 g brašna

– 1,5 dl bijelog vina

– 1,5 dl vode

– 20 g kvasca

– 1 kašičica šećera

– 3 kašike ulja

– 1 kašičica soli

– 1/2 praška za pecivo

– posni margarin za premazivanje

Fil:

– po želji tunjevina, ajvar ili džem

Priprema:

Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.

Od brašna odvojiti dvije kašike i ostaviti da se premijesi tijesto.

Izmješati brašno, sol i prašak za pecivo. Vino i 1 dl vode zagrijati da bude mlako.

U posudu u kojoj će se mijesiti sipati nadošli kvasac, dodati vino i vodu i izmješati. Brašno dodavati postepeno i umijesiti glatko tijesto, koje ne treba da stoji.

Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti ga na osam loptica.

Svaku lopticu istanjiti u krug, premazati margarinom sobne temperature,osim zadnje i slagati jednu na drugu.

Premazano tijesto posuti brašnom i istanjiti u krug prečnika oko 45 centimetara.

Isjeći na 16 jednakih delova, filovati ili ostaviti prazne, po želji, pa urolati.

Slagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje, pa ostaviti na toplom 40-50 minuta da narastu.

Istopiti malo margarina, pred pečenje premazati i posuti sjemenkama po želji.

Peći na 200 stepeni da fino porumene.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!