Vrganj ne nazivamo bez razloga kraljem šume. Ova jestiva gljiva prava je delikatesa koja će od svakoga jela napraviti nešto posebno. Vrganje najčešće srećemo u fritatama, supama ili umacima, a i pohovani su prava poslastica. No recepata s vrganjima ima more i volimo otkriti neki još neiskušani.
Kada pripremate vrganje, kao i ostale gljive, nemojte ih ispirati vodom jer će je upiti i biti žilavi i bljutavi. Jednostavno uklonite ostatke zemlje i nečistoće suhom krpom. Zatim trebate samo narezati gljive i slijediti recept.
Sastojci za vrganje s piletinom, kus-kusom i povrćem:
- 200 g vrganja
- 400 g pilećeg filea
- 1 crveni luk
- 2 režnja bijelog luka
- 2 do 3 supene kašike maslinova ulja
- pola šoljice kus-kusa
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- pola zelene paprike (narezane na trakice)
- so
- biber
- zobeno vrhnje
Priprema vrganja s piletinom, kus-kusom i povrćem:
Na zagrijanom maslinovu ulju pecite začinjenu piletinu s obje strane. Potom u istoj tavi na supenoj kašiki maslinova ulja dinstajte luk pa dodajte papriku. Dinstajte koju minutu pa dodajte i narezane vrganje. Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubri. Vratite piletinu u tavu, dodajte kus-kus i po želji dodajte 3 do 4 supene kašike zobenog vrhnja te začinite po želji. Sve dobro promiješajte i poslužite.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!