Oglas

Za savršen doručak

Prženice bez masnoće i gnjecavosti? Evo trikova koji stvarno rade

author
N1 BiH
14. maj. 2025. 21:17
recept prženice
FOTO: Žena.rs (Ilustracija/ Arhiv)

Prženice su mnogima omiljeni doručak, ali prava je umjetnost napraviti ih savršeno: hrskave s vanjske strane, mekane i prozračne iznutra, bez da budu masne, suhe, zagorjele ili "žive". Ako i vi imate problema s gnjecavim ili presušenim prženicama, donosimo vam najčešće greške i provjerene trikove koji će vaš doručak podići na potpuno novi nivo.

Oglas

🥖 1. Previše tanko režete kruh

Za prženice je najbolje koristiti kruh star barem jedan dan i rezati ga na kriške debljine oko 1.5 cm. Tanki, svježi kruh lako se raspada, a smjesa ga previše natopi.

🧈 2. Ne pržite ih na maslacu

Iako maslac daje lijep okus, on brzo izgori na visokim temperaturama. Za idealnu teksturu i boju prženica bolji izbor je biljno ulje (suncokretovo ili uljana repica).

Oglas

🥛 3. Koristite mlijeko u smjesi

Dodavanje punomasnog mlijeka jajima čini prženice kremastijima. Gruba formula glasi: 1 jaje + 1/4 šalice mlijeka za dvije kriške kruha.

🧂 4. Zaboravljate začine

Učinite smjesu zanimljivijom! Dodajte:

Oglas

  • So, biber, kim – za slanu varijantu
  • Vanilin šećer, cimet, šećer u prahu – za slatku verziju
  • Ribani parmezan – za dodatni šmek

🔥 5. Nestrpljivi ste s pečenjem

Ulje mora biti dobro zagrijano, ali ne smije dimiti. Pecite prženice na srednjoj vatri, nekoliko minuta sa svake strane. Tako se dobiju hrskavi rubovi i mekana unutrašnjost bez viška ulja.

Priprema savršenih prženica nije komplicirana – samo treba znati nekoliko trikova. Uz pravi kruh, idealnu smjesu i dobro zagrijano ulje, vaš doručak će izgledati i okusiti kao iz restorana.

Oglas

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama