Isprobajte marokansko jelo - janjetinu sa hurmama i bademima prepuno egzotičnih i neobičnih okusa.
Sastojci:
– 3 kašike maslinovog ulja
– 2 glavice crvenog luka
– 1,5 kašičica kurkume
– 1 kašičica đumbira
– 2 kašičica cimeta
– 1 kg janjetine
– 250 g suhih hurmi
– 1 kašika meda
i još…
– 1 kašika maslinovog ulja
– malo putera
– 3 kašike blanširanih badema
– malo soli
– malo bibera
– 300 g kus-kusa
Priprema:
U posudi na ulju izdinstajte luk dok ne bude zlatnožut.
U šoljici pomiješajte kurkumu, đumbir i cimet, pa ovu smjesu začina dodajte u posudu i promiješajte.
Stavite meso u posudu, pa dobro promiješajte da začini prekriju meso.
U posudu ulijte vode tek toliko da prekrije meso, pa pustite da proključa.
Kada proključa, smanjiti temperaturu, poklopiti poklopcem i ostavite da se krčka na umjerenoj temperaturi oko 90 minuta.
Hurme narezati na četvrtine. Dodajte hurme i med u posudu s mesom i promiješajte. Poklopite i kuhajte još 30 minuta.
Začinite sa soli i biberom.
U tavi na maslinovom ulju (1 kašika) kratko propržite blanširane bademe dok ne budu zlatnosmeđi.
Pospite propržene bademe po janjetini.
Skuhajte kuskus po uputstvima s pakovanja i poslužite uz janjetinu sa hurmama i bademima.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!