Kremasti desert od samo tri sastojka.
Ljeti osvježava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione grije poput zagrljaja. Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako realniji scenario uključuje monaha San Paskvalea iz Torina, koji je u 16. vijeku opojni krem „prepisivao“ kao recept protiv umora kada bi se žene žalile na bezvoljne muževe.
Sastojci:
– 3 žumanca
– 3 kašičice šećera
– vino po izboru: marsala, muskat ili porto
Priprema:
Odvojite žumanca i stavite ih u posudu u kojoj možete da ih kuvati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmjerite količinu vina za recept.
U polovinu slomljene ljuske jajeta do polovine sipajte vino pa ga dodajte žumancima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuvaju na pari.
Žumanca zagrijavajte postepeno da se ne bi zgrudvala. Lagano miješajte na pari dok ne dobijete gust i gladak krem. Trebaće vam od pet do 10 minuta.
Ako krem želite da poslužite hladan, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom, pa miješajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!