Recept za jednostavnu, a prefinu poslasticu s jabukama

Cooking 08. feb 202412:28 0 komentara
Shutterstock

Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, bez potrebe za stajanjem ispred štednjaka i neumornog okretanja. Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i nizozemska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.

Kako kaže kuharica Nigella Lawson, palačinka je nastala u njemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pennsylvania Dutch. U originalu recept je tražio tijesto za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se mijenjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet.

Sastojci za njemačke palačinke:

  • 55 g maslaca
  • 1 velika slatka jabuka, oguljena i tanko narezana
  • 120 ml mlijeka
  • 65 g brašna
  • 4 velika jaja
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašikica ekstrakta vanilije
  • 1/4 kašikica soli
  • šećer u prahu

Priprema njemačkih palačinki:

Zagrijte rernu na 200 °C. Otopite maslac u tavi od oko 22 cm pogodnoj za pećnicu na umjerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.
Složite kriške jabuke u tavu i pržite dok malo ne omekšaju, 3 do 5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne trebaju se karamelizirati, samo omekšati.

Maslacu dodajte mlijeko, brašno, jaja, šećer, vaniliju i sol pa miksajte dok ne postane glatko, bez grudica. Prelijte tijesto preko jabuke i prebacite tavu u pećnicu. Pecite dok se palačinka ne napuhne i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!