Pogrebni krompir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkoj saveznoj državi Utah i Teksas.
Riječ je o kremastom složencu od krompira s hrskavim komadićima cornflakesa koji se obično poslužuje za utjehu ožalošćenima nakon sahrane, pa otuda dobiva ime.
U pogrebni krompir stavlja se i mnoštvo sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete zamijeniti lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.
Kremasta supa od piletine koja se u SAD-u može kupiti u bilo kojem supermarketu također je sastavni dio ovoga recepta.
Umjesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja se može napraviti od punomasnog mlijeka, pilećeg temeljca, brašna maslaca i začina u svega par minuta.
Sastojci:
- 900 g naribanog krumpira
- 300 g naribane gaude
- 250 g kiselog vrhnja
- 250 g punomasnog mlijeka
- 250 g pilećeg temeljca
- 200 g maslaca
- 150 g cornflakesa
- 30 g naribanog parmezana
- 2 kašike brašna
- 1 manji luk
- ½ čajne kašikice sušene kadulje
- ½ čajne kašikice čili pahuljica
- so i biber po želji
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Pripremite pravokutni lim za pečenje i lagano ga namastite te stavite sa strane. Naribajte krompir i ocijedite višak vode iz njega. Dodajte luk nasjeckan na kriške, naribani parmezan i gaudu, kiselo vrhnje, oko 60 g rastopljenog maslaca, so i biber po želji, sušenu kadulju i čili pahuljice te zamjenu za kremastu juhu od piletine.
Da biste napravili kremastu supu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dvije kašike brašna. Miješajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudice i smjesa se počne zgušnjavati, postupno umiješajte mlijeko i pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete gustu supu. Posolite i popaprite je po želji.
Kremastu supu pomiješajte s krompirom i sirom te prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu. Usitnite cornflakes i pomiješajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i pobiberite dobivenu smjesu te je stavite na vrh složenca. Pecite složenac od krompira u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 do 45 minuta. Ohladite prije posluživanja. Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!