Recept za kremasti prilog s hrskavim komadićima cornflakesa

Cooking 24. nov 202308:13 0 komentara
Shutterstock

Pogrebni krompir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkoj saveznoj državi Utah i Teksas.

Riječ je o kremastom složencu od krompira s hrskavim komadićima cornflakesa koji se obično poslužuje za utjehu ožalošćenima nakon sahrane, pa otuda dobiva ime.

U pogrebni krompir stavlja se i mnoštvo sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete zamijeniti lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.

Kremasta supa od piletine koja se u SAD-u može kupiti u bilo kojem supermarketu također je sastavni dio ovoga recepta.

Umjesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja se može napraviti od punomasnog mlijeka, pilećeg temeljca, brašna maslaca i začina u svega par minuta.

Sastojci:

  • 900 g naribanog krumpira
  • 300 g naribane gaude
  • 250 g kiselog vrhnja
  • 250 g punomasnog mlijeka
  • 250 g pilećeg temeljca
  • 200 g maslaca
  • 150 g cornflakesa
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 kašike brašna
  • 1 manji luk
  • ½ čajne kašikice sušene kadulje
  • ½ čajne kašikice čili pahuljica
  • so i biber po želji

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Pripremite pravokutni lim za pečenje i lagano ga namastite te stavite sa strane. Naribajte krompir i ocijedite višak vode iz njega. Dodajte luk nasjeckan na kriške, naribani parmezan i gaudu, kiselo vrhnje, oko 60 g rastopljenog maslaca, so i biber po želji, sušenu kadulju i čili pahuljice te zamjenu za kremastu juhu od piletine.

Da biste napravili kremastu supu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dvije kašike brašna. Miješajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudice i smjesa se počne zgušnjavati, postupno umiješajte mlijeko i pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete gustu supu. Posolite i popaprite je po želji.

Kremastu supu pomiješajte s krompirom i sirom te prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu. Usitnite cornflakes i pomiješajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i pobiberite dobivenu smjesu te je stavite na vrh složenca. Pecite složenac od krompira u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 do 45 minuta. Ohladite prije posluživanja. Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!