Oglas

Tajna u jednom sastojku

Recept za prženice na mađarski način

author
N1 Hrvatska
09. jun. 2025. 19:57
recept prženice
FOTO: Žena.rs (Ilustracija/ Arhiv)

Recept za pohovani hljeb (prženice) svima je dobro poznat, stoga vam ovaj put donosimo varijaciju na temu – pohovani hljeb na mađarski način.

Oglas

Tajni sastojak koji se dodaje tokom pripreme – oduševit će vas!

Sastojci (za 5 osoba):

20 kriški starog hljeba

Oglas

10 kriški topljivog sira

300 g naribanog topljivog sira

300 ml mlijeka

100 g brašna

Oglas

4 jaja

ulje za prženje

Priprema:

U dublju posudu sipajte mlijeko. U drugoj posudi dobro umutite jaja. U treću stavite brašno, a u četvrtu naribani sir.

Oglas

Kriške hljeba vrlo kratko umočite u mlijeko, odmah ih izvadite i nježno ocijedite među dlanovima.

Na jednu krišku stavite komad sira, pa je poklopite drugom kriškom – kao sendvič.

Pripremljene sendviče prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, a potom ih stavite u tanjir s naribanim sirom i odozgo još malo pospite sirom.

U tavi dobro zagrijte ulje, pa pržite kriške s obje strane dok ne dobiju lijepu, zlatno-smeđu koricu.

Oglas

Gotove prženice stavite na kuhinjski papir da upiju višak masnoće, piše Stvar ukusa, a prenosi krstarica.com.

Vrlo važno:

Pohovani hljeb pripremajte jedan po jedan. Dakle:

kratko umočite u mlijeko → preklopite s kriškom sira → uvaljajte u brašno i jaja → pospite sirom → odmah stavite u vruće ulje.

Oglas

Tek tada pripremajte sljedeći.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama