Savršene lazanje toliko je teško napraviti i naći da su postale mit. Sve do ovog recepta. Ne morate imati nikakvo predznanje u kuhinji, ovaj će vas recept sigurno dovesti do najboljih lazanja na svijetu. I najbržih jer vam za pripremu treba tek 15 minuta, a onda će se peći u rerni još 25 minuta do pola sata.
Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadjevom od mljevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom. Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspio zagorjeti. Laici neće primijetit razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće – ali svidjet će se svima.
Sastojci za najlakše i najbrže lazanje:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kriške suhog mesa
- 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
- 1 štapić celera listaša, sitno nasjeckan
- 1 mrkva srednje veličine, naribana
- 2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
- 500 g mljevene junetine
- 1 kašika pirea od paradajza
- 800 g paradajza iz konzerve, nasjeckane
- 1 kašika meda
- 500 g svježih listova za lazanje
- 400 ml creme fraiche
- 125 g mozzarelle (u tekućini), grubo natrgane
- 50 g parmezana, naribanog
- šaka natrganih listova svježeg bosiljka
Priprema najlakših i najbržih lazanja:
Zagrijte ulje u većem loncu ili dubokoj tavi. Suho meso narežite na sitne komadiće i stavite je u tavu da se prži nekoliko minuta dok ne počne dobivati boju. Dodajte luk, celer i mrkvu te dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.
Dodajte bijeli luk pa za jednu minutu dodajte i mljeveno meso. Pustite da se kuha oko 6 minuta dok ne postane bjelkasto. Kuhačom za to vrijeme usitnjavajte grudice mesa.
Umiješajte pire od paradajza i kuhajte jednu minutu, pa ga dobro pomiješajte s junetinom i povrćem. Dodajte nasjeckane rajčice i tekućinu iz limenke (ulijte vode da pokupite sve). Na kraju dodajte med, sol i biber pa pustite da se kuha još 20 minuta. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Složite lazanje. Malo nadjeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem tjestenine. Creme fraiche stavite u zdjelu i razrijedite ga s dvije kašike vode. Prelijte preko tjestenine, a na vrh stavite grubo natrganu mozzarellu. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lijepo se ne zapeče. Pospite svježim bosiljkom i poslužite vruće.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!