Oglas

Ovo morate probati

Samo za ljubitelje pistacija: Recept za sočne čupavce kremastog srca koji se tope u ustima

author
Punkufer.hr
15. aug. 2025. 16:10
cupavci
Foto:Midjourney

Meki biskvit, čokolada i kokos tris je koji poznajemo pod nazivom čupavci, a u Australiji ih nazivaju Lamingtons - po Lady Lamington, supruzi guvernera iz Queenslanda, koja je jednom prilikom naručila žuti, spužvasti biskvit, preliven čokoladom i uvaljan u kokos. Priprema australskih čupavaca je gotovo ista kao kod nas, osim što Australci biskvit pune marmeladom.

Oglas

No ljubiteljima kokosa mogla bi se svidjeti i varijanta s pistacijama. Osim mljevenih pistacija za posipavanje trebat će vam i namaz ili pasta od pistacija, najbolje glatka i svilenkasta.

Čupavci s pistacijama - sastojci:

Biskvit:

Oglas

6 jaja

375 g brašna

250 g šećera

150 ml mlijeka

Oglas

150 ml ulja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Glazura:

Oglas

400 ml mlijeka

300 g tamne čokolade

100 g maslaca

2 žlice ruma

Oglas

Dodatno:

250 g ribanog kokosa

100 g mljevenih pistacija

150 g paste ili namaza od pistacija

Oglas

Čupavci s pistacijama - priprema:

Jaja i mlijeko izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta. Zatim postepeno u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg.

Kalup za pečenje namastite i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Gotovo je kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Kada je gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.

Biskvit prerežite po dužini, donji dio premažite pastom od pistacija, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke.

Čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakom vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Sada kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i zatim uvaljajte u kokos i pistacije.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama