Oglas

Senzacionalna kuhana piletina: Recept za mekano meso koje se topi u ustima

author
Punkufer.hr
16. maj. 2024. 18:13
piletina
Shutterstock | Shutterstock

Skuhajte piletinu u aromatičnom umaku i podarite mesu neodoljivu dubinu okusa. Donosimo vam recept nadahnut kineskom kuhinjom koji je iznimno jednostavan za pripremu, a pruža maksimalan užitak.

Oglas

Ovaj recept za kuhanu piletinu priprema se u jednom loncu, što olakšava proces čišćenja nakon pripreme. Mekano meso s umakom najbolje bi bilo poslužiti uz kuhanu rižu.

U receptu se koriste tradicionalni kineski sastojci poput umaka od soje, umaka od kamenice i slatkog rižina vina. Riječ je sastojcima koji se mogu pronaći u specijaliziranim azijskim trgovinama ili na internetu. Nemojte ih preskakati – upravo oni garantiraju neponovljiv kulinarski doživljaj.

Sastojci:


  • 450 g pilećih zabataka

  • 180 ml bijelog vina

  • 5-6 shiitake gljiva

  • 2 češnja češnjaka

  • 2 zvjezdasta anisa

  • 2 lovorova lista

  • 2 mlada luka

  • 1 manji luk

  • komadić svježeg đumbira

  • biljno ulje za pirjanje

  • sol po želji


Za umak:

Oglas


  • 300 ml pilećeg temeljca

  • 3 žlice umaka od soje

  • 2 žlice umaka od kamenica

  • 1,5 žlica šećera

  • 1,5 žlica Shaoxing rižina vina

  • 1 žlica sezamovog ulja


Priprema:

Ako koristite sušene shiitaki gljive namočite ih u vrućoj vodi oko 30 minuta dok ne omekšaju. Vodu od namočenih gljiva možete iskoristiti i umjesto pilećeg temeljca za kuhanje mesa. Ako koristite svježe gljive – očistite ih, narežite po pola i stavite sa strane.

Pripremite ostatak namirnica - očistite i nasjeckajte luk i mladi luk, narežite svježi đumbir na dvije do tri kriške, a češnjak ogulite i zdrobite.
U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke za umak: umak od kamenica, umak od soje, šećer, sezamovo ulje i Shaoxing rižino vino te stavite sa strane.

U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu kratko prepržite pileće zabatke koje ste prethodno nasolili s obje strane. Stavite u zagrijano ulje prvo onu strane piletine s kožicom. Pržite oko jedne minute da se stvori korica, pa okrenite meso i pecite još jednu minutu.
Izvadite piletinu iz lonca i stavite sa strane.

U lonac stavite nasjeckani luk, đumbir, dva zvjezdasta anisa i dva lovorova lista. Pirjajte sve zajedno oko 1-2 minute. Podlijte začine bijelim vinom i postružite kuhačom "okus" s dna lonca. Kuhajte sve zajedno oko dvije minute. Dodajte pileći temeljac, češnjak, shiitake gljive i piletinu u lonac, kao i poseban umak. Piletina bi trebala biti potopljena pod tekućinom. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko 20 minuta. Potom otklopite lonac i nastavite sve zajedno kuhati oko 15 minuta da se meso skuha do kraja, a umak zgusne.
Poslužite meso s nasjeckanim mladim lukom. Prijatno!




Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad




Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama