Humus od cvekle ili ružičasti humus tradicionalni je humus, ali s cveklom. Ponekad se u receptima za humuse koji nisu od slanutka druga namirnica jednostavno doda u taj klasični humus, dok se u drugim receptima slanutak zamijeni drugim povrćem.
U receptu za slanutak od cvekle koji vam ovdje donosimo baza ostaje humus od slanutka, a cvekla će ga nadograditi – i obojati. Bogata esencijalnim nutrijentima kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i vlakna te s niskim udjelom masti, cvekla je prava supernamirnica. Možete sami skuhati cvekla ili koristiti kupovnu, već skuhanu.
Ružičasti humus bit će i efektan dodatak vašim platama ili party-hrani, a napraviti ga možete za samo 15 minuta. Poslužite ga uz štapiće od svježeg povrća, grisine s omotanim pršutom, hrskavi hljeb i masline.
Naravno, priloge prilagodite svojim gostima, a sam humus od cvekle ne sadrži gluten niti namirnice životinjskoga porijekla, pa je idealan također i za vegetarijance i vegane.
Sastojci za humus od cikle:
- 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
- 600 g kuhane cvekle, ocijeđene
- 2 manja češnja bijelog luka
- 2 kašike tahinija
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
- sok od jednog limuna
- 2 kašike prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
- 2 kašike sjemenki bundeve, grubo nasjeckanih
- 2 kašikice sjemenki kima
- prstohvat čilija (po želji)
Priprema humusa od cvekle:
Ostavite sa strane otprilike 2 žkašike slanutka. Ostatak slanutka, cveklu, bijeli luk, tahini, ulje i sok od limuna i dobar prstohvat soli stavite u blender. Miksajte dok smjesa ne postane glatka, pa dodajte još malo soli ili limuna ako je potrebno. Ohladite humus prije posluživanja. Kako prenosi Punkufer, prebacite humus u široku, plitku zdjelu. Prelijte s malo ulja, pospite ostavljenim slanutkom, lješnjacima, sjemenkama i čilijem (ako želite). Poslužite s hrskavim hljebom, povrćem narezanim na štapiće i s grisinima omotanim pršutom.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!