
Turske faširane šnicle su ukusan i jednostavan obrok, ali se prave potpuno drugačije od klasičnih, balkanskih recepata. Dok se kod nas obično dodaju jaja i prezle (krušne mrvice) da bi se smjesa vezala, tajna za sočnost turskih šnicli krije se u posebnoj mješavini začina i cijeđenom crnom luku!
Oglas
Ove začinjene šnicle idealne su za porodičnu večeru ili brzi ručak, a mogu se poslužiti uz pire krompir, povrće ili salatu.
Trik je u soku od luka i čistom mesu
Turski kuhari naglašavaju da za sočnost nije potrebno brašno niti sredstva za vezivanje, već čista, dobro začinjena smjesa.
- Pravilo 1: Čisto meso. Koristite mljeveno meso od jedne vrste mesa (idealno junetina), a ne miješano.
- Pravilo 2: Cijeđeni luk. Cijeđenje luka (nakon sjeckanja ili rendanja) je ključno. Luk daje aromu i vlažnost, a cijeđenje uklanja višak vode koja bi natjerala meso da se raspadne tokom prženja.
Sastojci (Za najsočniju smjesu)
- 1 kg mljevenog mesa (čista junetina)
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašika rendanog bijelog luka
- 1/2 šolje peršuna
- 1 crni luk (za cijeđenje)
- So
Priprema (Korak po korak)
- Priprema luka: Isjeckajte crni luk i stavite ga u malo vode. Potom ga iscijedite kako biste uklonili višak tečnosti.
- Miješanje: U mljeveno meso dodajte sve začine, bijeli luk, peršun i iscijeđeni crni luk. Sve dobro sjedinite i promiješajte.
- Oblikovanje: Rukama vadite smjesu i oblikujte loptice, a zatim ih dobro spljoštite u oblik šnicle.
- Prženje: Pecite u zagrijanom ulju dok ne dobiju lijepu, tamnu boju.
Vidite, nije vam potrebno pola kuhinje da biste napravili savršene faširane šnicle! Tajna turske kuhinje je jednostavna: snažni začini i trik sa lukom.
Sljedeći put kada budete pravili ručak, obavezno probajte ovu metodu. Sigurni smo da ćete se oduševiti sočnošću i da ćete zaboraviti sve one stare, suvoparne recepte.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas